Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /storage/content/64/218464/myratextoversattning.se/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /storage/content/64/218464/myratextoversattning.se/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571

Hur stavar man till…(kort men intensiv dammsugning)?

2012-01-12

Idag skrev jag ett SMS där jag ville kommentera dagens korta, men ymniga snöfall. Jag skrev något diffust om Norrland och ville sen förtydliga det hela med en avskrift av det där ljudet, ni vet, som signalerar instämmande med en kort insugning av luft – ett ljud som har använts i nästan varje verbal ”norrlännings”-karikatyr jag har upplevt. Men då uppstod ett problem – för hur stavar man till det, egentligen?

Jag drabbades av tillfällig handlingsförlamning. Helt plötsligt framstod det som otroligt viktigt att fästa det där ordet på skärmen med bokstäver, men jag visste inte hur! Jag provade olika varianter och tro mig, telefonens rättstavningsprogram agerade lika förvirrat som jag.

Jag satt och ljudade för mig själv, sörplade luft som en… öh… ja, inte vet jag! Men förmodligen varken lät eller såg jag särskilt intelligent ut. Till slut fastnade jag för ”Schuupp!” men är egentligen inte riktigt nöjd med det heller. Jag vet, det är larvigt – men det stör mig! Hjälp mig gärna! Sätt er runt köksbordet hela familjen, ljuda tillsammans och kom med förslag. Ni får garanterat minst ett gott skratt under tiden.

Och ja, jag vet – det finns inga ”norrlänningar”, inte på det sätt som vi ofta skämtar om här i södern. Det är en alltför svepande omskrivning av en mer komplex regional och lokal tillhörighet. Men ljudet finns. Och hur stavas det?